Заболявания на венците

Заболяванията на венците са най-често от възпалителен характер – гингивит и пародонтит /пародонтоза/. Те могат да засегнат както деца така и възрастни, макар че по-често гингивит се наблюдава при млади пациенти, а пародонтит при пациенти над 40 години. Срещат се при почти всеки пациент и в необходимо да се лекуват навреме.

Гингивит

Представлява възпаление на венеца. Среща се много често – 50 – 100% от хората са с гингивит. То се характеризира с :

  • зачервяване на венеца около зъбите, като той може да е подут/отекъл/
  • кървене при миене на зъбите и при хранене

Не винаги всички симптоми са налице. Гингивитът може да се развие в пародонтит, но може и дълго време да остане така.

[nggallery id=9]Възпалението се дължи основно на наличието на зъбна плака върху зъбите, в която има множество бактерии. Те предизвикват дразнене и възпаление на венечните тъкани. С натрупването на зъбната плака и с времето тя започва да се втвърдява – образува се и се натрупва зъбен камък.

[nggallery id=24]Зъбният камък представлява втвърдена зъбна плака и се разполага над и под венеца, т.е част от него не се вижда. Именно подвенечния зъбен камък предизвиква сериозни възпаления на венеца. Допълнителни фактори влияят върху развитието на тези заболявания – устна хигиена / редовното миене на зъбите и ползването на конци за междузъбни пространства и интердентални четки намалява възпалението/, наличие на недобре изработени пломби, коронки, мостове; наследственост; общи заболявания; тютюнопушене; прием на лекарства и др.

Пародонтит /пародонтоза/

Представлява по-напреднало заболяване на венците. То се характеризира с описаните симптоми при гингивит, като се наблюдават още:

  • разклащане на зъбите
  • наличие на подвенечен зъбен камък
  • раздалечаване на зъбите / най-често предните се разполагат ветрилообразно/
  • наличие на пародонтални джобове – джобвете се мерят и установяват със специална сонда /място което задържа храна невинаги е пародонтален джоб/

Заболяванията на пародонта обикновено се развиват бавно и постепенно, поради което често остават незабелязани от пациентите. Обиновенно не се усеща болка. Такава има при обостряне на процесите. Въпреки това е необходимо своевременно лечение, тъй като с времето заболяването прогресира и може да доведе до загуба на зъбите.

Има пародонтити, който са с агресивно /бързо/ развитие, засягат млади хора – до 35 – 40 години и водят до бърза загуба на всички зъби.

Лечение на гингивита и пародонтита

Състои се основно в щателното и цялостно почистване на зъбния камък и плака и чрез подобряване на устната хигиена! Така се премахва основната причина за възпалението Когато има допълнителни фактори /хормонални промени, общи заболявания, прием на лекарства/ лечението е по-трудно. В голяма степен успеха зависи от старанието на пациентите и недопускане натрупването на зъбна плака! Могат да се използват разтвори за жабурене, които намаляват образуването на зъбната плака. Задължителна е подмяна или корекция на стари коронки, мостове, пломби, които потенцират възпалението. Широко разпространеното сред пациентите мнение, че веднъж два пъти годишно трябва де се пие антибиотик е много погрешно. Това действително подпомага оздравяването, но не премахва причината за пародонтита/зъбната плака и камък/. Поради това използването на антибиотик се налага само в редки случаи, а не трябва да бъде рутинна терапия.

При гингивит обикновено почистването се извършва в едно посещение, като са необходими периодични прегледи с евентуално почистване веднъж или два пъти годишно. При пародонтит и специални случаи на гингивит лечението се извършва в няколко посещения, след което контролните прегледи са обикновено на 3-4 месеца.

В някои случаи се налага се налага специализирано хирургично пародонтално лечение, извършено от специалист хирург или пародонтолог. Лечението на пародонтита /пародонтозата/ рядко възстановява загубената кост. То обаче е единствения начин да се спре прогресирането на заболяването и да запазите зъбите си по-дълго време.

'