Зъбен кариес

Зъбният кариес представлява разрушаване на твърдите зъбни тъкани /емайл, дентин, цимент/ поради наличието на различни причини и фактори. Засяга временните и постоянните зъби и е необходимо навременно лечение. То се изрзява в направата на фотополимерни /бели/ пломби или такива изработени в зъботехническа лаборатория от фотополимер, керамика, специални метални сплави.

[nggallery id=21]Основна причина за развитието на зъбния кариес е натрупването на зъбна плака. Тя съдържа бактерии, които образуват вещества, разграждащи емайла. Първоначално разрушаването на емайла изглежда като бяло или тъмно петно върху зъба. В последстиве се получава “дупка”, което обикновенно кара пациентите да се обърнат за помощ към стоматолог.

[nggallery id=22]Друг фактор, който влияе върху развитиети на кариес е генетичната предразположеност и структурата на зъба. Някои хора са податливи към развитието на зъбен кариес, други – не. Структурата на зъба може да се подобри в периода на бременнтостта и ранна детска възраст чрез подходяща профилактика.

Развитието на зъбен кариес зависи и от вида на приеманата храна. Тестените изделия, както и съдържащите рафинирана захар храни / бонбони, вафли, сладки, сладолед и др./ предразполагат към развитието на кариес. Препоръчва се те да се консумират ограничено и само след основно хранене / закуска, обяд, вечеря/, а не като междинно. Редовния прием на кисели плодове и зеленчуци също повишава риска от разрушаване на зъбите.

За да се предпазим от зъбен кариес е необходима много добра устна хигиена. Непочистените добре зъби натрупват повече плака, а оттук и вероятността да се развие кариес нараства. Доброто почистване на зъбите задължително включва миенето им с четка и паста поне два пъти дневно, както и използването на конци и/или интердентални четки поне веднъж дневно. За повече информация, моля, вижте раздела “Профилактика”.

Други фактори, които влияят върху развитието на зъбния кариес са:

  • зъбната възраст – веднага след пробива на зъба и в следващите две години той е най-податлив към развитието на кариес, тъй като не е напълно минерализиран
  • морфология на зъбите
  • заболявания на майката по време на бременнтостта и на детето през първите години от детството
  • фамилни особености
  • работа в среда с химикали, големи температурни промени и др.

 

Проява на зъбния кариес

Зъбният кариес в началото представлява тебеширено бяло или кафяво – черно петно по зъбния емайл. По-наблюдателните пациенти могат да го забележат и да потърсят помощ, но обикновено то остава скрито.

[nggallery id=20]След като се преодолее заащитната бариера на емайла зъбният кариес се развива в дълбочина в дентина. Развитието тук е по-бързо, тъй като дентина е по-слабо минерализиран. Наличието на “дупка” в зъба, както и наличието на болка не е задължително. Често кариеса напредва в дълбочина без да е нарушена целостта на зъба и без да се усеща болка. Така той остава незабелязан от пациента. Възможно е да има чувствителност при хранене, от сладко, студено или топло. Най-добрият начин да се улови и лекува навреме са редовните профилактични прегледи. Само така могат да се избегнат по-сериозни усложнения / пулпит, периодонти, гангрена/, които са по-трудни за лечение, а самото лечение е по-скъпо.

[nggallery id=11]Лечението на зъбния кариес се състои в премахване на кариозната маса, оформяне на кавитет и възстановяване със специален материал. Изключително важно при направата на пломбата е да се възстановят нормалнита анатомична форма, цвят и размери на зъба, съобразени с индивидуалните особености на захапката. Само така ще се осигури максимална естетика и функция на възстановявания зъб. Съвременни материали за направа на пломби са фотополимеризиращи композити /фотополимер, бели пломби/. Те притежават редица положителни качества – естетика, здравина и др. Използването на амалгама/сиви пломби/ в съвременната стоматология е силно ограничено. Възстановяванията могат да се изработят и в зъботехническа лаборатория по отпечатък от зъба. Тогава се използват керамични материали, композиционни материали или сплави.

Лечението на зъбния кариес за повечето пациенти е неприятна манипулация. Тя се свързва със спомени от детството за шума на машинката или болка. Винаги при желание от страна на пациента или при необходимост може да се постави упойка и тази толкова честа манипулация да не причинява повече дискомфорт или страх.

'