Кореново лечение

[nggallery id=16]Кореновото лечение е една от най-трудните и отговорни задачи на стоматолога. То се извършва когато има заболяване на зъбната пулпа /пулпит, периодонтит/, при наличие на гранулом на вече умъртвен зъб, при необходимост преди протезиране, след травми и други.

Зъби с грануломи могат да бъдат лекувани и запазени в устата за дълго време!

Принципно лечението се състои в :

 • Откриване на кореновите канали,
 • Прохождането им до края на корена
 • Разширяването им чрез последователна обработка с инструменти, с постепенно
  нарастваща големина
 • Промивка на каналите със специални дезинфекциращи разтвори
 • Запълване на каналите с паста и щифтове

Кореновото лечение може да се проведе в едно или няколко посещения в зависимост от случая, диагнозата /тежестта на заболяването/, броят канали на дадения зъб, дали е провеждано преди кореново лечение и др.

Първично кореново лечение се извършва на зъби, на които не е провеждано кореново лечение преди. Най-често това са зъби със заболявания на зъбната пулпа / нерва/, което налага да се умъртвят. Това става след поставянето на упойка, след което се извършват вече описаните манипулации по обработка и запълване. Поставянето на арсен за умъртвяване на нерва е остарял, небиологичен метод и се избягва. Първичното кореново лечение обикновенно се извършва в едно или две посещения. Заболявания при които се провежда първично кореново лечение са:

Пулпит

Представлява възпаление на пулпата. То може да се прояви като остър или хроничен процес

Остър пулпит – характеризира се с болка в някои от зъбите, като често пациентите не могат да посочат кой точно е проблемният.

В началото има :

 • Болка от студено или много топло
 • Спонтанна теглеща болка, която се появява периодично и се повлиява от обезболяващи.
 • Характерна е болката нощно време

С напредване на заболяването болките стават по-продължителни, а периодите на ремисия по-кратки, появявява се тупкаща болка, която се усеща и към слепоочието, студеното успокоява, а от топло болката се усилва. Трудно се повлиява от обезболяващи, като на даден етап те престават да действат.

Необходимо е спешно лечение от стоматолог, което се изразява в умъртвяване и последващо кореново лечение.

Хроничен пулпит – възпаление на пулпата, което протича бавно и без особени симптоми. Най-често се открива при почистване на дълбок кариес, който се е развивал дълго време и е достигнал до нерва. Болките са слаби /при хранене, от сладко, студено/ или отсъстват.

Периодонтит /Гранулом/

Възпаление на тъканите около корените на зъбите. То се развива обикновено като последствие от заболяване на зъбната пулпа.

Остър периодонтит:

 • непрекъсната болка
 • не се влияе или слабо се влияе от топло или студено
 • зъбът се усеща по – висок
 • има болка при почукване

Остър гноен периодонтит – при ненавременно лекуване започва да се образува гной в костта около корена. Характеризира се с:

 • наличие на силна, пулсираща болка, която можее да се разпространява към ухото
 • отпадналост
 • подуване около зъба, зачервяване на лигавицата
 • повишена температура

Хроничен периодонтит /гранулом/

Представлява възпаление на костта около корена на зъба. Развива се след нелекуван или недобре лекуван пулпит или периодонтит. Има по–слабо изразени симптоми от острия. Често се открива случайно на рентгенова снимка. В други случай /при обостряне/ може да предизвика сериозна инфекция в лицево – челюстната област, дори с опсност за живота. Симптомите могат да бъдат много разнообразни :

 • наличие на слаба болка при хранене, натиск или почукване върху зъба
 • усещане за тръпнене, мравучкане
 • периодично подуване на лигавицата около зъба с изтичане на гной
 • силни болки с подуване на лимфните възли и оток на част от лицето
 • повичена температура и втрисане

Понякога при обостряне на процеса се образува гной, която може бързо да се разпространи в областта на лицето, с опасност за инфектиране на гръдния кош или главата. В тези случаи се налага спешна хирургична намеса /инцизия или вадене на зъба/ и прием на антибиотици.

В по-голяма част от случаите, дори и да има гной кореновото лечение е достатъчно за да се излекува зъба.

Прелекуване /релечение/ се извършва на зъби на които преди това е провеждано кореново лечение, т.е вече умъртвени зъби. То се налага при:

 • Наличие на гранулом – възпаление на костта около корена
 • Некачествено запълване на кореновите канали
 • При разхерметизиране на кореновите канали – при навлизане на слюнка под пломби или коронки и при падане на пломби или коронки, кореновите канали се инфектират, а заплънката се размеква

Важен въпрос, който задават често пациентите е : Защо зъбът ме боли, след като е умъртвен“.
При умъртвяване на даден зъб се премахва пулпата /нерва/, която се намира във вътрешността на зъба, в кореновите канали. Нервните окончания около зъба и в костта около зъба остават и точно те реагират с болка, но само когато се развие заболяване на тъканите около корена на зъба – периодонциум, кост. Костта на зъба може да заболее само ако кореновото лечение не е проведено както трябва или въобще не е проведено, както и ако е нарушена целостта на възстановяването – коронка или пломба. В такива случаи кореновите канали се инфектират, инфекцията преминава в костта и тя се възпалява. Това възпаление се нарича периодонтит /гранулом/. Релечението в този случай цели премахване на инфекцията в кореновите канали и тяхното повторно запълване. По този начин след време грануломът изчезва.

Прелекуването на кореновите канали обикновенно е безболезнено. Ако има нужда се поставя упойка и тогава се продължава работата по зъба. Прелекуването на зъби е по-трудно от първичното коерново лечение. Често то е съпроводено и с наличието на грануломи, поради което обикновенно се провежда в повече от едно посещение. Възможно е в хода на релечението, в периодите между посещенията да се появят болки, оток и др. Това обостряне е нежелателно, но е нормално и трябва пациентът да прояви търпение докато премине.

При правилно, добре проведено прелекуване зъбът се запазва в устата години наред.

В много случаи релечението е единствената алтернатива на изваждането на зъби с периодонтит /гранулом/, перфорации и др.

Важно е да се знае, че независимо колко добре се провежда кореновото лечение, независимо дали е то първично или вторично успеваемостта не е никога 100 % и все пак понякога се налага изваждане на зъба за да се предпази пациента от по-нататашни усложнения и общо увреждане на организма.

'