Избелване

Избелването е изцяло естетична процедура, от която се интересуват все повече пациенти. Може да се приложи на единични или всички зъби.

Избелването бива два вида в зависимост от това дали зъбите са умъртвени или са живи:

Външно /екзогенно/ избелване

Зъбите се избелват чрез нанасяне на специален избелващ гел върху видимата им повърхност – тази към устните и бузите. Могат да се избелят единични зъби макар, че в повечето случаи се прилага на всички едновременно. По този начин се избелват и живи и умъртвени зъби. Извършва се по два основни начина – домашно избелване с шини и кабинетно избелване.

Домашно избелване – Нощно/дневно избелване.

Изработват се шини за горната и долната зъбна редица, които се носят 6 – 8 часа нощно време. Пациентът сам поставя избелващия гел в шините.

След преглед се вземат отпечатъци от горните и долните зъби. По тях се отливат гипсови модели и се изработват шините. В следващото посещение те се изпробват в устата и на пациента се показва как се поставят върху зъбите, как се нанася гела, обясняват се общите правила, които трябва да се спазват по време на избелването. Процедурата се повтаря 10 нощи. Има гелчета, които с нанасят в шините и се носят за един час през деня. Те са с по-висока концентрация на гела и са по-агресивни към зъбите и венците. Използват се рядко.

Болка се появява рядко, но ако има е възможно да се прескочи една нощ и избелването да продължи на следващата. В самият гел има вещества, които служат за намаляване на чувствителността. След прекратяване на процедурите се изчаква 10 дни за стабилизиране на цвета, след което се поставят или подменят пломби, коронки и др.

Кабинетно избелване

Нанасяне на бариера за венеца и избелващ гелИзвършва се в кабинета изцяло под контрола на стоматолога! Зъбите се почистват с гумичка и паста. Венеца се изолира със специална бариера. Нанася се избелващия гел. Той е с висока концентрация и затова е необходимо да се работи внимателно и под контрол. Поставената гингивална бариера не позволява увреждането на венеца. Гелът престоява върху зъбите около 15 мин., след което се премахва и на негово място се нанася ново количество. Това се повтаря 2 – 4 пъти. Цялата процедура трае около час и половина. За разлика от домашното избелване вероятността да се появи болка е по-голяма и повишена чувствителност има често. Преди и след манипулацията може да се пие обезболяващо средство. Упойка при избелване не се поставя. Възможно е в следващите един два дни след процедурата да има повишена чувствителност в зъбите от студено и топло. Изчакват се 10 дни за стабилизиране на цвета, след което се изработват необходимите пломби, коронки и др.

Вътрешно избелване

Прилага се обикновено на единични умъртвени зъби, които са с променен цвят. Те могат да продобият сивкав или червеникъв отенък /понякога доста интензивен/ и поради това се отличават значително от съседните живи зъби, особено ако става въпрос за видимата част на съзъбието.

Избелването се състои в поставянето на специален избелващ гел във вътрешността на зъба. Задължително е преди това да е проведено добро кореново лечение. Ако се установи, че кореновите канали не са добре лекувани, заплънката е мека и др. се налага прелекуване и след това се пристъпва към избелване.

След поставяне на гела е необходимо той да престои в зъба 3 -5 дни. Прави се оценка на степента на избелване и ако е необходимо се поставя ново количество гел, отново за няколко дни. Пациентът сам следи промяната на цвета и при достигане на желания резултат трябва да се обади за да се премахне избелващия агент. Изчакват се 10 дни през които цвета се стабилизира и след това се прави пломбата или се взема отпечатък за коронка в зависимост от плана на лечение.
Процедурата е безболезнена. Все пак трябва да се изърши прецизно, защото макар и минимални съществуват рискове за увреждане на зъба или костта около него.

Общи правила при избелване

 1. Избелване на зъбите не трябва да се прави при установени алергии към някоя от съставките на избелващите агенти, по време на бременност, при възпаление на венечните тъкани.
 2. Наличния зъбен камък и зъбна плака трябва да се отстранят и след това да се направи избелването.
 3. Наличните пломби, коронки, мостове не се повлияват от избелващите агенти, т.е. след избелване обикновенно се налага тяхната подмяна.
 4. По време на избелването и 10 дни след това е необходимо да се спазват следните правила и ограничения:
  • не трябва да се приемат храни и напитки с черен, кафяв,червен, оранжев цвят. Това включва шоколад, кафе, червено вино, кола, сокове и безалкохолни напитки с оцветители и др. Те трябва да се избягват или да се консумират със сламка. За съжаление голяма част от продуктите в магазините съдъражат и оцветители. Възможно е те да повлияят върху цвета в негативна посока.
  • не трябва да се пуши
 5. Възможно е в 10 дневния период след избелването цвета да се промени, т.е. както да избелее, така и да потъмнее.
 6. Избелващите гелове, които използваме са едни от най-добрите в света. Важно е да се знае, че ефекта от избелването е строго индивидуален. В някой случаи зъбите се повлияват по-лесно, в други по-трудно. Не може да се гарантира определен резултат. Понякога се използва комбинация от кабинетно и домашно избелване. В зависимост от причините за оцветяването, макар и рядко ефекта може да се постигне след няколко месеца избелване.
 7. Дълготрайността на избелването е различна и зависи от хранителната диета, наличието на вредни навици, индивидуални особености. Обикновено повторно избелване може да се направи с шини за няколко нощи. Това поддържа зъбите и усмивката ви бели.

Причините, водещи до преоцветяване на зъбите се отнасят до няколко групи :

 

Външно преоцветяване – променя се цвета на външната повърхност на зъба. Дължи се на:

 • храни и напитки – кафе, кола, червено вино, шоколад и др. широко употребявани и вкусни храни водят до постепено потъмняване на зъбите
 •  разтвори за жабурене – хлорхексидиовите разтвори оцветяват в тъмно зъбите след дълга употреба.
 •  медикаменти
 •  тютюнопушене
 •  работна среда – при работещи в среда с повишено количество на желязо, мед и др.

Вътрешно преоцветяване – при него се натрупват пигменти във вътрешността на емайла и дентина. Дължи се на :

 • преоцветяване на умъртвени зъби – умъртвените зъби често придобиват
  сивкаво – син отенък. Понякога в резултат на непочистването на използваните каналопълнежни средства те са с розово – червено оцветяване
 • травми на зъбите /вътрепулпен кръвоизлив/ – понякога преоцветяването се появява след време и пациентите не могат да направят връзка с травмата
 • прием на антибиотици в детска възраст или по време на бременността – жълтеникаво до тъмнокафяво оцветяване
 • флуороза – бяло оцевтяване
 • аномалии в развитието на дентина и емайла, дължащи се на различни фактори и заболявания в пероида на оформяне на зъбите.
'