Имплантати

Имплантатите /импланти, имплантанти/ представляват “винтове” поставени в костта. В устата се показва само най-горната им част, върху която се завива специална надстройка /абатмънт/. Тя е оформена като изпилено зъбче, върху което се поставя протезната конструкция – коронка, мост, снемаема протеза. Имплантатите се поставят на мястото на липсващи зъби, като могат да се използват за заместване както на единични липсващи зъби, така и при частично или напълно обеззъбени челюсти. Често те са най-удачният вариянт за заместване на единични зъби извадени поради травма, усложнения на кариес и др. Например при един липсващ преден зъб вместо да се изпиляват съседните здрави за мост се предпочита поставянето на имплантат, при наличието на необходимите за това условия. Така запазваме естествените зъби и възстановяваме нормалната естетика и функция.

Преди поставянето на имплантати е необходимо подробно изследване на общото здраве на пациента. Прави се подробен анализ на състоянието на челюстните кости и се съставя план на лечение за това какви протезни конструкции ще се поставят и колко и къде ще бъдат разположени имплантатите. Работи се съвместно със специалист хирург.

За да се пристъпи към имплантиране е задължително наличието на някои условия:

 1. Наличие на достатъчно по количество и качество кост
 2. Здрава лигавица
 3. Добро общо състояние – наличие на сърдечно – съдови заболявания, диабет и др. са противопоказани за имплантиране
 4. Много добра орална хигиена – имплантатите изискват всекидневна поддръжка
 5. Липса на вредни навици – тютюнопушене и др.
 6. Предварителна подготовка на устната кухина – почистване на зъбен камък и плака, лечение на зъбен кариес и др. необходими
 7. Липса на локални заболявания в лицево – челюстната област – скърцане със зъби, възпалителни заболявания и др.

Имплантирането по същество е хирургична интервенция. То се извършва обикновенно в няколко етапа.

 1. След щателно изследване се подбират подходящи по вид и брой имплантати.
 2. В първото посещение под местна упойка се поставя имплантата/имплантатите. Той се покрива с лигавица и е необходимо да пресои така 3 – 6 месеца. През този период се осъществвява връзката между имплантата и костта.
 3. В следващото посещение имплантата се разкрива, върху него се поставя подходяща надстройка
 4. Взема се отпечатък за изработването на протезна конструкция
 5. Фиксиране на конструкцията – първо временно, в последствие за постоянно

След имплантирането и по – късно след протезирането е необходимо да се спазват стриктно препоръките на хирурзите и общопрактикуващите дентални лекари! Само така ще се осигури дълготрайност на имплантантното протезиране.

'