Естетични възстановявания

Работата на стоматолога е винаги тясно свързана с естетиката. Напрактика всичко което извършваме цели по-здрава и красива усмивка. Това се постига чрез естетично направени пломби, протезни конструкции, с помощта на избелване, пародонтологично, ортодонтско, хирургично лечение. При естетични възстановявания се изработват фасети, коронки, бондинг. Използват се специални материали – керамика, цирконии, фотополимер, които наподобяват максимално цвета на естествените зъби.

Ролята на стоматолога е познавайки общите правила за естетика на съзъбието и начините да я постигане да се съобрази с желанията на пациента и заедно да постигнат оптимален краен резултат.

Керамични фасети

Представляват тънки люспи от керамика, които се поставят върху видимата част на предните зъби. Те са с дебелина 0,5 – 0,7 мм. За изработваенто на фасети зъбите обикновено се изпиляват съвсем малко /в границите на емайла/ или не се изпиляват въобще. Това ги прави по – добър вариянт за естетична корекция спрямо изцяло керамичните обвивни корони, при които изпиляването е значително, макар че не винаги изработването им е по – правилното решение. Необходими са две или три посещения, като между тях пациента е с временни фасети. Изпиляването за фасета обикновено не е болезнено. При необходимост се поставя местнa упойка.

Порцелановите фасети се използват за коригиране на :

  • коригиране на разстояния между зъбите /диастеми, треми/,
  • коригиране на различни оцветявания,
  • промяна в позицията, формата, големината на зъбите,
  • при счупени зъби и други.

Има и редица ограничения за използването на керамични фасети – стискане на зъби, умъртвени зъби и други.

Керамични коронки

Представляват обвивни корони изработени изцяло от порцелан. Те са най – естетичния и биологично поносим тип коронки. Зъбът се изпилява околовръстно във формата на конус /зъбно пънче/. Взема се отпечатък и коронката се изработва в зъботехническа лаборатория от керамични маси с богат набор от цветове и нюанси. Керамиката е материал, който притежава необходимите оптични свойства за да имитира максимално добре естествените зъби.

Циркониеви коронки

Разновидност на изцялокерамичните корони са тези изработени от циркониева керамика. Характерно за тях е че се изработва сърцевина от циркониев диоксид, която е аналогична на металното кепе при металокерамичните коронки, върху която се нанася специален порцелан. Кепето от циркониев диоксид е изключително точно, тъй като се проектира и фрезова /изрязва/ с помощта на компютър. Така те приягат максимално добре към изпиленото зъбно пънче и съчетават точност,здравина, високи биологочни и естетични качества.

Бондинг

По същество процедурата представлява нанасянe на специален материал – фотополимер – върху видимата част на предните зъби. Нанасянето става в кабинета от стоматолога. Показанията за бондинг са аналогични на тези за изработването на керамични фасети. Разликите между двете са :

  • бондинг се прави в кабинета, а фасетите се изработват в зъботехническа лаборатория по отпечатък от зъбите на пациента.
  • Фотополимера има свойството да променя цвета си с времето, докато керамиката остава непроменена
  • Дълготрайността на възстанивяването с бондинг е по-малка от възстановяванвто с керамична фасета.
  • Цената на бондинга е по-ниска от тази на керамиката

Може да се каже, че хубавите, добре изглеждащи зъби са по-здрави и по-функционални.

Необходимостта от естетични възстановявания се отнася най-вече за предните зъби, които са и най-видимата част от съзъбието.

Важно е да се разбере, че всеки човек има индивидуално мнение за това дали са красиви неговите зъби и усмивка или не и какво иска да промени. Това което е недостатък или проблем за един пациент друг може въобще да не забелязва. Например разстоянието между централните резци за едни е чаровна, характерна особеност, за други е естетически неприемливо. Някои пациенти харесват цвета на зъбите си, други искат все по-бяла усмивка.

В днешно време неестетичните материали – метал, амалгама – почти не се използват или остават скрити под естетичните – порцелан, композит или пластмаса. Някои материали обаче притежават по – добра естетика от други. Например керамиката /порцелана/ е по – естетичен материал от пластмаста. Изцяло керамичната коронка е по – естетична от металокерамичната и др. Тук ще разгледаме само манипулации и конструкции с най – висока естетична стойност.

'